EKRAN BAĞIMLILIĞI

Ekran bağımlılığı, ekrana bakmayı gerektiren cihazları fazla süreyle kullanmak ve ihtiyaç olmadığı halde bu ekranları kullanmadan duramamaktır.

Ekran karşısında harcanan zaman nedeniyle günlük görev ve sorumlulukları yerine getirmeme, duygusal ve ruhsal anlamda gerileme, sosyal çevreden uzaklaşma ile dış dünyaya olan ilgi ve merakı kaybetme gibi belirtileri olan ekran bağımlılığı, bugün sadece çocukların değil pek çok yaştan insanın sorun yaşadığı bir durumdur.

Alınacak küçük önlemler ise, ekran karşısında geçirilen zamanın azaltılması açısından faydalı olabilir.

  • Bildirimleri kapatmak.
  • Belli bir saatten sonra cihazları kapalı konuma getirmek.
  • Aile ya da arkadaşlar ile geçirilen sosyal zamanları arttırmak ve bu zamanlarda televizyon gibi cihazları kapatmak veya uzaklaştırmak.
  • Yatak odasında televizyon, bilgisayar gibi aletler bulundurmamak.
  • Cep telefonunu özellikle geceleri bulunulan odadan farklı bir yere götürmek.

Bilindiği gibi, telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların yaydığı mavi ışığın uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Uykusuzluğun ya da kalitesiz uykunun başta depresyon olmak üzere genel sağlık üzerinde de negatif yönde etkileri olduğu da bilinmektedir. Bu doğrultuda her ne kadar alınabilecek bireysel önemler ile ekran kullanımı daha kontrollü bir hale getirilmeye çalışılsa da, önlenemeyen ve kontrol edilemeyen ekran bağımlılığı tedavi edilebilir bir durumdur ve profesyonel yardım almak gerekir.

Yazar: Betül Karabulut

×

×