SAĞ KALMANIN SUÇLULUĞU

Ülkece yakın bir zamanda büyük bir deprem yaşadık. Bu yıkım hepimizi büyük ölçüde etkiledi. Anlaşılan o ki uzun yıllar da etkilemeye devam edecek.

Bu süreçte belki sizin belki de tanıdığınız birinin yaşamış olabileceği bir durumdan bahsetmek istiyorum: Survivor’s Guilt. Türkçeye sağ kalma suçluluğu olarak çevirebileceğimiz bu durum, suçluluk psikolojisi içerisinde değerlendiriliyor.

Peki tam olarak nedir sağ kalma suçluluğu? Tehlikeli bir durumdan başkaları kurtulamayınca kişinin kendi kurtuluşunu suçluluk duygusuyla bağdaştırmasıdır. Genelde travmatik olaylarda ortaya çıkmaktadır ve oldukça yaygın bir tepki olarak kabul edilir. Hayati tehlikesi daha düşük olaylardan tutun da deprem gibi oldukça büyük olaylar sonucunda da gelişebilir. Bu gibi olaylar yaşadıktan sonra hayatta kalan bireyler hayatta kaldıkları için kendilerini suçlu hissederler. Başka insanların hayatlarını kurtarmak için yeterince çabalamadıklarına inanabilirler. Kaybedilen kişinin yerinde olmayı dileyebilirler. Günlük rutinlerini gerçekleştirirken bile bunu hak etmediklerini ve yapmamaları gerektiğini düşünebilirler.

NASIL BAŞA ÇIKARIZ?

Genel hatlarıyla Hayatta Kalma Suçluluğunu anladıktan sonra sırada nasıl başa çıkabileceğimiz sorusu var. Eğer böyle bir durum yaşıyorsak neler yapabiliriz? Neler bizi daha iyi hissettirecektir?

1-     Duygularınızı yaşamaya izin verin: Duygularımızı bastırmak bu gibi durumlarda bize iyi gelmeyecektir. Bunun yerine duygularınız üzerine düşünmeye, ne hissettiğinizi ve onları en iyi nasıl ifade edebileceğinizi anlamaya çalışmalıyız.

2-     İyilik yapmaya çalışın: Çoğu zaman, dünyaya iyilik getirmek, suçluluk yükünün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Topluluğunuzdaki insanlara yardım eden yerel bir kuruluşa zaman ayırabilir ve başkalarının yaşamlarında bir fark yaratırken kendiniz hakkında daha iyi hissedebilirsiniz.

3-     Dış etkenlere odaklanın: Odağınızı bu durumun yaşanmasına sebebiyet veren dış etkenlere kaydırmaya çalışın. Bu etkenler üzerine düşünebilirsiniz.

4-     Yaşadığınız suçluluk duygusunun ortak olduğunu unutmayın: Suçlu hissediyor olmanız yanlış bir şey yaptığınızı göstermez. Üzüntü, korku, kaygı ve suçluluk duyguları bir travma sonrası verilen gayet normal tepkilerdir. Aynı anda hem hayatta kaldığınız için mutlu olabilir hem de başkalarının kaybı için yas tutabilirsiniz.

5-     Profesyonel yardım alın: Profesyonel bir ruh sağlığı çalışanı ile görüşmek yaşadığınız olaylar hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Eğer yaşadığınız belirtiler şiddetli ise ve yaşamınızı etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

KAYNAKLAR

https://centerstone.org/our-resources/health-wellness/understanding-survivors-guilt/

https://www.uplifers.com/baskalari-aci-cekerken-hayatta-kalmanin-suclulugu-survivors-guilt-nedir/

https://ct.counseling.org/2019/06/relieving-the-heavy-burden-of-survivor-guilt/

Berivan Bulut