TUVALET EĞİTİMİ

  • Post author:
  • Post category:Genel
  • Post comments:0 Yorum

TUVALET EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Tuvalet eğitimine başlamak için gereken ilk kriter, çocuğun 2 – 3 yaş aralığında olmasıdır. Bebekler 18 aya kadar mesane kaslarını kontrol edemezler ve ihtiyaçlarını anlatabilmeye de bu dönemde başlarlar. 

Aileler çocuğun tuvalet eğitimde sabırla hareket etmelidir. Çocuğa karşı inatçı tavırlar sergilemek sürecin aksamasına sebep olur. Kaka tutma, hırçınlık gibi sonuçlar doğurabilir. 

Çocuk 3 yaşına gelene kadar süreç tamamlanmalıdır. Çünkü bu süreden sonra çocuğun çevreye ilgisi arttığı için eğitimi zorlaştıracaktır. 

Bazı çocuklar birkaç gün içinde tuvalet olgunluğu kazanabilirken bazıları için bu süreç daha uzun sürebilir.  

Aileler çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nerden anlayacak sorusuna ise aşağıda belirttiğim fiziksel belirtiler cevap veriyor: 

 

  • Bezi 3-4 saat gibi uzun bir süre kuru kalabiliyorsa,
  • Yaklaşık 5 dakika aynı pozisyonda oturabiliyorsa,
  • Altını kirlettiğinde huzursuzluk yaşıyorsa,
  • Uykudan bezi kuru kalkıyorsa,
  • Tuvalette sizi taklit ediyorsa,
  • Verdiğiniz komutları anlıyor ve yerine getiriyorsa. 

 

Tuvalet eğitimi aileler için oldukça zor bir süreç olabilir. Yanlış yaklaşımlarsa çocukta onarılması güç özgüven kaybına sebep olabiliyor. Çocuğa destek olmak adına yararlanılabilecek en faydalı yöntemlerden biri H.E.L.P kuralıdır. 

 

H.E.L.P Kuralı dört aşamadan oluşur: 

Hold yourself back – Geri çekilip izle: Doğru zamanının geldiğini anlamak için çocuğunuzu izleyin. Ikınmaları yüzlerinin kızarmasından anlaşılıyor. Ya da alt bezlerini işaret edebiliyorlar.

Encourage exploration – Keşfi destekle: Eğitim sırasında çocuk için eğlenceli bir ortam hazırlamak gerekiyor.

Limit – Limit koy: Lazımlıkta oturduğu süre başlangıçta 2-3 dakikayı geçmemeli.

Praise – Öv: Tuvaletini lazımlığa yapan çocuğunuzu övün, alkışlayın. Bu sayede yaptığı davranışın beğeniyle karşılandığını anlayabiliyor.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Durumlar 

Doğru lazımlık seçimi oldukça önemlidir. Lazımlık çocuğa uygun olmalı. Tuvalet üzerine rahat bir aparat ve ayakların altına iskemle koymak destekleyici olacaktır. 

Her çocuğun gelişim hızının farklı olduğunu unutmamak, tuvaletini yapamadığında kıyaslamamak ve kızmamak gerekir. Çocuğa sabır ve anlayışla yaklaşılmalı. 

Hijyen kurallarını çocuğa sürecin başından itibaren açıklamaya başlayın. Sifon mutlaka çekilmeli. Eller beraber yıkanmalı. Kurulama temiz havluyla sağlanmalı. Kız ya da erkek çocuk tuvalet ihtiyacını oturarak gidermeli. 

Yazar: Öykünaz Banaz

Bir cevap yazın